Komiza (Vis)
Komiża to druga największa miejscowość na wyspie Vis i port chętnie odwiedzany przez żeglarzy.
Położenie
Miejscowość jest bardzo atrakcyjnie położona: wokół rozległej zatoki, w cieniu najwyższego wzniesienia wyspy Vis – góry Hum. Zatokę otaczają stare, kamienne domy leżące tuż nad samym morzem. Liczne, kolorowe rybackie łódeczki kołyszą się na wodzie, przypominając, że Komiża, to przede wszystkim miejscowość słynąca z rybołówstwa. Uroku dodają również liczne kamieniste plaże.
Pierwsze wzmianki na temat osady pochodzą z XII wieku. W drugiej połowie XIII wieku przybyli tu mnisi, którzy pobudowali na wzniesieniu klasztor benedyktyński pod wezwaniem św. Mikołaja. Kościół przetrwał do dnia dzisiejszego i jest najstarszym przykładem kościoła-twierdzy w Dalmacji. Potocznie nazywany jest Muster. Warto wybrać się tu na spacer, ponieważ roztacza się stąd piękny widok na całą Komiżę.
Informacje dla żeglarzy
Żeglarzom oddano do dyspozycji 200 metrowe molo. Znajdziemy tu muringi, prąd i wodę. Molo jest dosyć wysokie, dlatego może sprawiać trudności podczas wychodzenia z jachtu. Dodatkowym utrudnieniem jest falowanie w porcie szczególnie podczas zachodnich wiatrów, oraz liczne szkwały w nocy i podczas bora. Toalety i prysznice znajdziemy w budynku kapitanatu, otwarte w ciągu dnia (warto sprawdzić godziny).
Na północny zachód od portu ustawione jest ok. 40 boi, przewidzianych dla jachtów do 12m. Miejscami dość gęsto. Koszt takiego cumowania to ok. 200-250 HRK/dzień. Dodatkowe 20 boi znajdziemy przed falochronem.
Co warto zobaczyć
Tuż obok portu mieści się najbardziej rozpoznawalny budynek w Komiży – czworokątna cytadela wybudowana pod rządami Wenecjan. Mieści się w niej Muzeum Rybołówstwa (otwarte od czerwca do września). Przedstawia ono historię rybołówstwa na tym terenie oraz prezentuje narzędzia służące do połowu. Na szczególną uwagę zasługują tutejsze łodzie rybackie – gajeta falcusa. Zbudowane z drewna, o niskim zanurzeniu i długości 7-8 metrów, potrafiły rozwinąć prędkość do 12 węzłów. Ich charakterystyczną cechą były zdejmowane, półmetrowe fragmenty burt zwane falke (od których pochodzi nazwa łodzi). Umożliwiały one z jednej strony ochronę łodzi przed wysokimi falami na otwartym morzu, z drugiej strony, usuwane podczas połowu, ułatwiały wyciąganie sieci. Szczątki ostatniej gajety – zwanej Cicibela, można podziwiać w muzeum.
W Komižy znajdziemy wiele restauracji i dobrze zaopatrzonych sklepów. Udającym się na kolację polecamy restaurację Bako’s (+38521713742), wyjątkowo atrakcyjnie położoną nad brzegiem morza z widokiem na cytadelę. Specjalnością zakładu są ryby i owoce morza np. ośmiornica w winie, seriola w kaparach, a także własnej roboty anchois.
Cumując w Komiży koniecznie zaplanuj wizytę w Błękitnej Grodzie na wyspie Biševo.
Przejdź do sekcji