Czarter Jachtów Tajlandia

Czarter Jachtów Tajlandia

Tajlandia - kraina uśmiechu.

Tajlandia, zwana często za sprawą swoich wiecznie uśmiechniętych mieszkańców Krainą Uśmiechu, to wprost wymarzone miejsce wypoczynku dla tych wszystkich, którzy swym wakacjom stawiają wysokie wymagania. Niezwykłe egzotyczna flora i fauna zachwycająca bogactwem barw i kształtów, znakomita, tradycyjna kuchnia tajska oraz otwarci i bardzo życzliwi mieszkańcy – to tylko niektóre spośród tutejszych atrakcji. 

 

Aby przekonać się jak wyjątkowy jest to akwen obejrzyj nasz film z rejsu, który miał miejsce w styczniu 2015 oraz galerię zdjęć.

 

Rejs 2015 w Tajlandii

 

 

INFORMACJE PODSTAWOWE:
Tajlandia – państwo położone w południowo-wschodniej Azji, na Półwyspie Indochińskim, kształtem przypominające głowę słonia. Długość linii brzegowej wynosi ponad 2 600 km. Wybrzeża są nizinne i silnie rozczłonkowane. Od południowego zachodu otoczona jest Morzem Andamańskim, a od południowego wschodu – Zatoką Tajlandzką. Największe wyspy to: Phuket (542 km² na Morzu Andamańskim), Ko Samui (280 km²) i Phangan (168 km² w Zatoce Tajlandzkiej).
Żeglowanie w Tajlandii, to szansa na przeżycie wspaniałej przygody oraz okazja do poznania odmiennej od europejskiej i jakże ciekawej kultury. Najchętniej odwiedzane przez żeglarzy południowe wybrzeża Tajlandii (okolice Phuket, Krabi zatoka Phang Nga) obfitują w liczne, niezamieszkałe wyspy, których pionowe ściany wyrastają wprost z morza, piaszczyste plaże, turkusowe morze i kolorowe rafy koralowe. Tajlandia jest prawdziwym rajem na ziemi.

 

 

 

JĘZYK:
Językiem urzędowym jest  tajski. Należy on do grupy języków tonalnych, co oznacza że ten sam wyraz wypowiedziany w odpowiedni sposób może mieć aż 5 znaczeń (!!!) Dla Europejczyka jest to bardzo trudny język. Na szczęście w powszechnie stosuje się język angielski, szczególnie w miejscach odwiedzanych przez turystów. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że pismo tajskie znacznie odbiega od alfabetu europejskiego. Należy o tym pamiętać podając np. kartkę z adresem hotelu taksówkarzowi czy kierowcy tuk-tuka.

 

Przewodnika dla żeglarzy po Tajlandii

 

KUCHNIA:
Tradycyjna kuchnia tajska, to istne bogactwo smaków. Potrawy, podawane najczęściej z ryżem, charakteryzują się zdecydowanym smakiem: ostrym, słodkim lub kwaśnym (albo kilkoma równocześnie). Do przyrządzania dań używa się często warzyw, owoców, mleka kokosowego, trawy cytrynowej, bazylii, sosu rybnego i pasty curry. Kuchnia tajska bogata jest w świeże ryby, owoce morza (kraby, kalmary, krewetki, homary i kałamarnice) oraz drób i wołowinę. Do najbardziej popularnych potraw należą: Som Tam - pikantna sałatka z zielonej papai, yam – ułożone na liściach sałaty kawałki mięsa, ryb i warzyw, Tom Yam Goong ostro-kwaśna zupa z krewetek, Masaman Neua – wołowina w curry, Gairng Kee Ow Waan, czyli zielone curry.
Na licznych bazarach i ulicach można kupić smażone owady (głównie mrówki i koniki polne oraz szarańcze). Jest to bardziej atrakcja turystyczna niż rzeczywista kuchnia tajska – ale odważnych zachęcamy do spróbowania.

Zupełnie oddzielny rozdział w kuchni Tajskiej stanowią owoce. Tak różnorodnych, soczystych, pachnących i egzotycznych owoców trudno szukać gdzie indziej. Często obrane, ułożone na tackach i gotowe do sprzedaży stanowią idealną przekąskę w trakcie gorącego dnia. Szczególnie polecamy spróbowanie takich oryginalnych owoców jak: durian, jabłko różane, gujawa, smoczy owoc, owoce liczi, rambutan czy pamelo.

 

 

 

KLIMAT:
Tajlandia położona jest w strefie klimatu zwrotnikowego monsunowego (tylko Półwysep Malajski położony jest w strefie klimatu równikowego) z trzema wyraźnymi porami roku:
Pora gorąca i sucha trwa od marca do maja a temperatura może przekroczyć nawet 40˚ Celsjusza. Jest duszno a deszcze padają bardzo rzadko. Sporadycznie zdarzają się burze.
Pora gorąca i wilgotna trwa od czerwca do października. Temperatury w tych miesiącach spadają nieznacznie, wzrasta natomiast wilgotność powietrza (nawet do 98%). Z powodu obfitych opadów, wiele ośrodków turystycznych na wybrzeżu Andamańskim jest zamkniętych. W pozostałych częściach kraju do końca lipca pada co 2-3 dni, najczęściej po południu lub nocą. Najwięcej opadów odnotowuje się w sierpniu i we wrześniu, rzadko jednak zdarza się, żeby padało przez cały dzień. Monsuny przynoszą duże fale szczególnie na zachód i na południe od Phuket.
Pora ciepła i sucha trwa od listopada do lutego i jest najczęściej wybierana przez turystów. Temperatury są wysokie, deszcze przestają padać, a niebo jest zwykle błękitne. Szczytem sezonu o tej porze roku jest oczywiście okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wiatry wieją najczęściej z kuerunku północno-wschodniego z siłą 5 - 15 węzłów.

JAK DOJECHAĆ:
Celem naszej podróży jest wyspa Phuket gdzie znajduje się najwięcej baz czarterowych. W momencie przygotowywania tych informacji (październik 2015) bezpośrednie loty z Warszawy na Phuket można uzyskać wykupując lot czarterowy LOTu np. w biurze Rainbow Tours. Jest to dość drogie rozwiązanie, mocno ograniczone czasowo. Większy wybór otrzymamy decydując sie na lot z przesiadką.  Ze względu na wysoki poziom obsług polecamy linie lotnicze Emirates Airlines oraz Quatar Airlaines. Bardziej ekonomicznym rozwiązaniem (zarówno pod względem ceny biletu jak i czasu przelotu) będzie na pewno skorzystanie z usług Lufthansy, Ukrainian International Airline lub Aeroflotu. Dobrą jakość i niską cenę łączą ze sobą również linie lotnicze Air Asia łączące Bangkok z Phuket. Szczegółowych połączeń warto szukać na www.skyscanner.pl

 


Zapytaj o ofertę w Tajlandii

 

Zobacz również:

Czarter jachtów Chorwacja

Czarter jachtów Grecja

Czarter jachtów Malta

Czarter jachtów Włochy

Czarter jachtów Francja

Czarter jachtów Karaiby

Czarter jachtów Hiszpania

POWRÓT
Zobacz ciekawe miejsca:
Phuket
Vademecum